In de wereld van het internet draait alles om snelheid. Een snelle website is niet alleen cruciaal voor een positieve gebruikerservaring, maar het heeft ook een directe invloed op de rangschikking van je site in zoekmachines. Daarom is het essentieel om je website snel te maken en te houden. In deze blog deel ik 10 praktische tips die je kunt toepassen om je website te optimaliseren voor snelheid en prestaties.

  1. Kies een betrouwbare hostingprovider: De hostingprovider die je kiest, speelt een cruciale rol in de snelheid van je website. Kies voor een betrouwbare hostingprovider met snelle servers en voldoende capaciteit om je website soepel te laten draaien. De hosting van Wes-Online maakt gebruik van revolutionaire technieken zoals ultrasnelle PHP (30% sneller), NGINX Direct Delivery, MemCache en SuperCacher. Meer informatie over deze technieken lees je hier.
  2. Comprimeer afbeeldingen: Afbeeldingen zijn vaak de grootste boosdoeners als het gaat om trage laadtijden. Comprimeer je afbeeldingen zonder de kwaliteit de verlagen. Er zijn verschillende online tools en plugins beschikbaar waarmee je dit kunt doen, zoals TinyPNG of Smush.
  3. Gebruik caching: Caching helpt bij het opslaan van tijdelijke kopieën van je website op de computer van de bezoeker. Dit betekent dat bij een volgend bezoek de pagina niet opnieuw volledig geladen hoeft te worden, waardoor de laadtijd aanzienlijk wordt verkort. Overweeg om een caching-plugin te installeren, zoals W3 Total Cache of Hummingbird (voor WordPress-gebruikers).
  4. Minimaliseer HTTP-verzoeken: Elke keer dat een gebruiker je website bezoekt, worden er HTTP-verzoeken verzonden naar de server om alle elementen van de pagina te laden, zoals afbeeldingen, CSS-bestanden en JavaScript-bestanden. Minimaliseer het aantal HTTP-verzoeken door CSS- en JavaScript-bestanden samen te voegen en externe scripts indien mogelijk lokaal te hosten.
  5. Optimaliseer CSS en JavaScript: Zorg ervoor dat je CSS en JavaScript-bestanden geoptimaliseerd zijn. Verwijder ongebruikte code, witregels en spaties om de bestandsgrootte te verkleinen. Dit zal de laadtijd van je pagina’s aanzienlijk verbeteren.
  6. Gebruik een Content Delivery Network (CDN): Een CDN is een netwerk van servers die verspreid zijn over de hele wereld. Het slaat statische bronnen van je website op (zoals afbeeldingen, CSS en JavaScript-bestanden) en levert ze aan bezoekers vanaf de server die het dichtst bij hun locatie staat. Dit vermindert de afstand tussen de server en de gebruiker, waardoor de laadtijd wordt verkort. Bij de hosting van Wes-Online zit standaard een CDN inbegrepen.
  7. Verwijder onnodige plugins en extensies: Als je een CMS zoals WordPress gebruikt, vermijd dan overbodige plugins of extensies. Ze kunnen je website vertragen en mogelijk beveiligingsrisico’s met zich meebrengen. Ga regelmatig door je lijst met plugins en verwijder degene die niet essentieel zijn.
  8. Optimaliseer de database: Voor CMS-gebaseerde websites zoals WordPress is de database een cruciaal onderdeel. Houd deze geoptimaliseerd door regelmatig ongebruikte data te verwijderen, zoals spamreacties of oude revisies van berichten.
  9. Test je website regelmatig: Gebruik tools zoals Google PageSpeed Insights of GTmetrix om de prestaties van je website te meten. Deze tools geven waardevolle inzichten en suggereren mogelijke verbeteringen.
  10. Houd je website up-to-date: Zorg ervoor dat je CMS, thema’s en plugins altijd up-to-date zijn. Ontwikkelaars brengen regelmatig updates uit om de prestaties te verbeteren en beveiligingslekken te dichten. Wil jij je website altijd up-to-date hebben? Bekijk dan eens mijn onderhoudspakket voor maar 15 euro per maand.

    

   Door deze tips toe te passen en je website regelmatig te monitoren, kun je ervoor zorgen dat je website snel blijft en een positieve gebruikerservaring biedt aan al je bezoekers. Een snelle website zal niet alleen je SEO verbeteren, maar ook het aantal tevreden gebruikers verhogen en mogelijk zelfs de conversie verhogen.

   Wacht niet met het verhogen van de snelheid van jouw website. Pas vandaag nog deze 10 tips toe of laat een snelheidsoptimalisatie uitvoeren door Wes-Online.

   Een website of webshop laten maken bij Wes-Online? Daar zitten natuurlijk al deze 10 tips bij inbegrepen.