Op 5 juli 2024 introduceert Google een belangrijke verandering in zijn indexerings- en rangschikkingsmethoden. Websites die niet goed functioneren op mobiele apparaten worden uit de zoekresultaten verwijderd. Deze maatregel voltooit het mobile-first indexing-initiatief van Google, dat in 2016 werd gestart.

Wat is Mobile-First Indexing?

Mobile-first indexing betekent dat Google de mobiele versie van een website gebruikt voor zowel indexering als rangschikking, in plaats van de desktopversie. Deze verandering komt voort uit de toenemende populariteit van mobiel internetgebruik. Tegenwoordig bezoeken de meeste mensen websites via hun mobiele apparaten. Om ervoor te zorgen dat zoekresultaten relevant en bruikbaar blijven, geeft Google nu prioriteit aan mobielvriendelijke websites.

Waarom is Mobiele Toegankelijkheid Zo Belangrijk?

Een mobielvriendelijke website is cruciaal voor een positieve gebruikerservaring. Websites die niet goed werken op mobiele apparaten zorgen voor frustratie, een hogere bounce rate en minder gebruikersbetrokkenheid. Met de overgang naar mobile-first indexing verdwijnen niet-mobielvriendelijke websites uit de zoekresultaten van Google, wat kan leiden tot een drastische afname van websiteverkeer en zichtbaarheid.

Statistieken over Mobiel Gebruik

Volgens gegevens van juni 2024 komt 61,35% van alle websiteverkeer van mobiele apparaten. Wereldwijd gebruikt 96,3% van de internetgebruikers mobiele telefoons om online te gaan. Deze cijfers onderstrepen het belang van mobiele toegankelijkheid voor websites.

Wat Betekent Dit voor Website-Eigenaren?

Voor veel website-eigenaren zal deze verandering weinig impact hebben, aangezien de meeste websites al geoptimaliseerd zijn voor mobiele apparaten. Echter, voor eigenaren van verouderde of niet-mobielvriendelijke websites is het cruciaal om snel actie te ondernemen en hun websites opnieuw te ontwikkelen volgens de nieuwste mobiele vereisten van Google.

Hoe Maak Je Jouw Website Mobiel Vriendelijk?

1. Implementeer Responsive Design

Zorg ervoor dat je website zich automatisch aanpast aan verschillende schermformaten. Gebruik flexibele lay-outs, schaalbare afbeeldingen en media queries in CSS.

2. Optimaliseer de Laadsnelheid

Verbeter de laadtijd van je site door afbeeldingen te optimaliseren, caching te gebruiken en onnodige scripts te minimaliseren. Overweeg het gebruik van een Content Delivery Network (CDN) om content wereldwijd te verspreiden en laadtijden te verkorten. Wes-Online kan dit tegen een gunstig tarief voor je doen.

3. Verbeter de Navigatie

Maak gebruik van duidelijke menu’s en intuïtieve navigatie met grote, gemakkelijk aanklikbare knoppen. Zorg ervoor dat de tekst leesbaar is zonder in te zoomen.

4. Testen met Google Search Console

Gebruik de URL Inspection tool in Google Search Console om te controleren of je site goed wordt gerenderd op mobiele apparaten. Dit geeft inzicht in eventuele problemen die opgelost moeten worden. Je kunt ook contact met mij opnemen en dan voer ik de test gratis voor je uit.

Controleer of Jouw Website Voldoet aan de Mobiele Eisen van Google

1. Gebruik de Google Mobile-Friendly Test

Deze tool analyseert of je website goed werkt op mobiele apparaten en geeft aanbevelingen voor verbeteringen. Voer de URL van je website in en ontvang direct feedback.

2. Handmatig Testen op Verschillende Apparaten

Hoewel tools nuttig zijn, is het ook belangrijk om je site handmatig te testen op verschillende mobiele apparaten. Dit helpt je om de gebruikerservaring volledig te begrijpen en eventuele problemen op te sporen die de tools mogelijk missen.

3. Monitor je Serverlogs

Houd je serverlogs in de gaten om te zien welke bots je site crawlen. Dit helpt je te begrijpen hoe vaak Googlebot Smartphone en Googlebot Desktop je site bezoeken en of er toegangproblemen zijn.

Blijf Op de Hoogte van de Best Practices

SEO en webdesign evolueren voortdurend. Blijf op de hoogte van de nieuwste best practices en richtlijnen van Google door regelmatig hun blogs en updates te lezen.

Voldoen aan de Mobiele Eisen

Met de bovengenoemde stappen kun je ervoor zorgen dat je website voldoet aan de mobiele eisen van Google en optimaal presteert in de zoekresultaten. Dit zal niet alleen helpen om je zichtbaarheid te behouden, maar ook om een betere gebruikerservaring te bieden aan je bezoekers. Wes-Online staat klaar om je te ondersteunen bij het herontwikkelen van je website, zodat je blijft voldoen aan de nieuwste mobiele vereisten van Google.

Neem vandaag nog contact met ons op en zorg ervoor dat je website klaar is voor de toekomst!