Wat is conversie?

Conversie is een term die vaak binnen de e-commerce en webdesign gebruikt wordt. Algemeen gezegd is conversie een actie van een websitebezoeker, bijvoorbeeld een contactformulier invullen of een bestelling doen in een webshop. Conversie wordt vaak uitgedrukt in een ratio, ofwel een percentage. De berekening is simpel: je deelt de actie waarvan je wilt dat bezoekers deze uitvoeren door het aantal websitebezoekers. Is het contactformulier na 100 bezoekers 2 keer ingevuld? Dan is het conversiepercentage 2%.

Binnen het begrip conversie wordt nog onderscheid tussen twee soorten: harde en zachte conversie. Harde conversie is het belangrijkst en meestal het uiteindelijke doel, meestal een aankoop of offerteaanvraag. Zachte conversie is eigenlijk het opstapje naar harde conversie, zachte conversie is bijvoorbeeld het invullen van een contactformulier of het aanmaken van een account.

Hoe meet je conversie?

Door het gebruik van handige plug-ins en tools is het tegenwoordig heel makkelijk om het conversiepercentage te meten. Google Analytics is verreweg de meest gebruikte tool en dat is natuurlijk niet voor niets.

Google Analytics is een gratis tool waar je nagenoeg alle cijfers van je website kunt bekijken. Vooraf stel je conversiedoelen in, bijvoorbeeld een ingevuld contactformulier. Ook voor social media campagnes kan Analytics gebruikt worden. Het is natuurlijk belangrijk om vooraf een gewenst conversiepercentage te bepalen, dit is namelijk de ultieme maatstaf voor een (on)succesvolle campagne. Heeft een campagne 1000 weergaven, maar is het conversiedoel maar een keer bereikt? Dan is er waarschijnlijk iets niet goed en is het handig om de campagne af te breken voordat het te veel geld gaat kosten.

Hoe verhoog je conversie?

Het verhogen van conversie noem je conversieoptimalisatie. Bij conversieoptimalisatie wordt gekeken naar veel factoren. Een van de belangrijkste factoren is de call-to-action. Onder call-to-action vallen links, knoppen en banners op een website. Het is van groot belang dat deze call-to-actions opvallen en op de juiste plek staan.

Een andere factor is de User Experience (UX), ofwel gebruikerservaring. Is uw website traag, werken links/knoppen niet of zijn deze niet goed zichtbaar? Dan is het conversiepercentage ook laag. Het is daarom van goot belang dat uw website goed in elkaar zit, snel is en met goede call-to-actions. Met verschillende tests kijkt Wes-Online of uw website een goed UX heeft, of de conversie hoog genoeg is en of alles op uw website werkt.

Conversie laten verhogen?

Benieuwd of uw conversiepercentage beter kan? Neem vrijblijvend contact op!